bokszak kopen

Een bokszak kopen; waar moet je op letten?

Door Pieter Vogelaar

  
 
Als beoefenaar van boksen, karate, kickboksen,  taekwondo of welke vechtsport dan ook, heeft een eigen bokszak voor thuis veel voordelen. Laat thuis of geen zin om naar training te gaan? Met een eigen bokszak kun je alsnog thuis een sport specifieke training afwerken. Een eigen bokszak voor thuis is prijzig. Dus is het zaak als je een bokszzak wilt kopen een aantal zaken goed in overweging te nemen.  

 

Een bokszak kopen; diverse soorten bokszakken

Er is van alles te verkrijgen double end balls, speed bags, staande bokszakken, uppercut bokszakken, lowkick bokszakken en gewone hangende bokszakken. Dit artikel gaat over de gewone hangende bokszak. De gewone hangende bokszak biedt een gunstige prijs/kwaliteit verhouding en je kunt er veel oefeningen mee doen.  

 

Formaat bokszak

De gewone bokszak is meestal leverbaar in de volgende afmetingen: 100 CM X Ø 35 CM (29 KG), 120 CM X Ø 35 CM (34 KG), 150 CM X Ø 35 CM (40 KG) en 180 CM X Ø 35 CM (46 KG). Welk formaat moet je kiezen? Neem bij je keuze het volgende in overweging:

 1. Lichaamsbouw: ben je lang of kort? Ben je zwaar of licht? Ben je man of vrouw?
 2. Doel: gebruik je de bokszak alleen voor stoten, dan kun je met een kleinere bokszak toe, bijvoorbeeld die van 120 CM X Ø 35 CM. Zeker als je langer dan 1,90 meter bent en zowel lowkicks en high kicks wilt oefenen moet je een bokszak van 180 CM X Ø 35 CM hebben. Wil je slams maken dat haalt het erg uit hoeveel kracht je hebt en dus of je man/vrouw bent en wat je lichaamsgewicht is.
 3. Prijs: een grotere bokszak is duurder.

 

Kwaliteit stiksels

Belangrijk is om de kwaliteit van de stiksel bij aanschaf goed te beoordelen. Vooral het stiksel boven bij de bokszakrits (daar waar de vulling in is gegaan) gaat snel kapot. Zie verder hieronder bij foto 1.
Ook de ophangpunten, daar waar de vierpuntsketting aan de bokszak gehangen kan worden, zijn kwetsbaar. Kies een bokszak waar de ophangpunten met metalen knopen is verstevigd (zie foto 2 hieronder) en niet een bokszak waar ophangpunten alleen maar stiksel aan de bokszak zijn genaaid.
De stiksel kwaliteit in de lengterichting (foto 3) is meestal wel goed, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn.   

Samengevat:

 1. Stiksel bij bokszakrits: belangrijk hier op te letten, aangezien het een kwetsbare plek is.
 2. Stiksels ophangpunten: erg belangrijk om op te letten bij aankoop! Moet verstevigd zijn met metalen knopen.
 3. Stiksel bokszak in lengterichting: let hierop. Is meestal wel goed.

  

Bokszak kopen

Foto 1: stiksel bij bokszakrits

Bokszak kopen

Foto 3: stiksel in lengterichting

bokszak kopen

Foto 2: stiksels ophangpunt + metalen knopen

  

 

Kwaliteit vulling

De beste kwaliteit vulling van een bokszak is leersnippers, maar dat maakt een bokszak duur. De meeste in Nederland verkrijgbare bokszakken zijn gevuld met textielsnippers en dat is op zich prima. Een vulling met een combinatie van leersnippers en textielsnippers komt natuurlijk ook voor. Overigens raakt een bokszak vaak na verloop van tijd aan de bovenkant leeg, omdat de vulling omlaag zakt. Je kunt hier wat aan doen door de bokszak op grond te leggen en vervolgens heen en weer te rollen. Je kunt  je bokszak ook bijvullen met oude kleding. Dat kun je simpel doen door de rits of het koord boven op de bokszak te openen en er oude kleding bij in te stoppen (zie foto hieronder).

bokszak kopen

Bokszak vullen met kleding

 

 

Kwaliteit omhulsel

Het bokszak omhulsel kan van diverse materialen gemaakt zijn, zoals canvas, vinyl, kunstleer en echt leer. Echt leer is kwalitatief het beste maar dusdanig duur dat je het gezien de prijs/kwaliteitverhouding niet eens in overweging zou moeten nemen. Een bokszak gaat namelijk meestal kapot bij de stiksels en niet omdat de omhulselkwaliteit niet goed is. Er wordt beweerd dat kunstleer fijner in gebruik is dan de overige kunstmaterialen en daarom heeft kunstleer een lichte voorkeur. Kijk bij aanschaf of het omhulsel in zijn algemeenheid een stootje kan verdragen, maar focus je meer op andere punten.  

 

Plek voor bokszak

Heb je wel plek voor een bokszak? Een bokszak moet in ieder geval droog kunnen hangen en er moet voldoende ruimte om heen zijn om er omheen te bewegen terwijl jij je stoot- en trapcombinaties maakt of je slams oefent. Ga je op blote voeten of in schoenen trainen? Als je op blote voeten gaat trainen en de ondergrond is daar niet geschikt voor kun je puzzelmatjes aanschaffen of een oud stuk tapijt neer te leggen.

 

Ophangen van bokszak

Een bokszak wordt meestal standaard geleverd met een vierpuntsketting. De andere ophang benodigdheden moet je er bijna altijd los bij aanschaffen. Een bokszak kun je aan een stevig plafond hangen of aan een muursteun. De volgende materialen moet je waarschijnlijk nog eens naast je bokszak aanschaffen om de bokszak goed op te kunnen hangen:

 • Een bokszak swivel om je bokszak rond te kunnen laten draaien. De swivel verlengt de levensduur van je bokszak en de vierpuntsketting.
 • •De vierpuntsketting wordt meestal met open haken geleverd. Met een paar flinke trappen vliegt één van de haken wel los  en niets is zo irritant om tijdens je workout weer een haak vast te moeten maken. Koop daarom nog eens vier losse karabijnhaken. De open haken verwijder je van de vierpuntsketting en daarvoor in de plaats bevestig je de karabijnhaken.
 • •Een schommelhaak of plafondbeugel om de bokszak aan het plafond of een balk te bevestigen. Let op dat je plafond of balk stevig genoeg is, want er komt veel kracht op.
 • •Een muursteun voor als je de bokszak niet aan een plafond of balk kan hangen. Muursteunen zijn er overigens ook van diverse kwaliteit en prijs. Verdiep je daar in!
 • Keilbouten of andere stevige pluggen om schommelhaak, plafondbeugel of muursteun te bevestigen.

Uiteraard heb je een flinke klopboor nodig om gaten te boren.

 

Alternatieven

Je kunt overwegen om een lege bokszak te kopen. Het is een goedkoper alternatief omdat er is bepaard op transportkosten. Echter, je moet dan zelf voor de vulling zorgen. Niet iedereen beschikt over balen textiel snippers en ook het vullen van de bokszak is een lastig klusje. Helemaal zelf een bokszak maken kan ook. Op youtube zijn veel filmpjes daarover te vinden.
We zijn erg benieuwd naar je mening over dit bericht en stellen het daarom zeer op prijs als je een reactie achterlaat.