Kickboksen

kickboksen, kies je vechtsport

Soort vechtsport

Kickboksen is een full contact stand up vechtsport. Dat houdt in dat tijdens wedstrijden technieken niet ingehouden worden, maar juist voluit gemaakt worden. En verder is een knock-out één van de criteria waarop gewonnen kan worden. In kickboksen wordt getraind op het staande gevecht; geen worpen, klemmen en grondwerk, maar wel diverse stoottrap– en knie technieken. Kickboksen kent geen kata’s zoals karate.
Er zijn veel verschillende vechtsporten en ze kunnen op basis van diverse aspecten gecategoriseerd worden. Wil je meer over categorisering van vechtsport weten, lees dan het blogartikel Welke vechtsport?  Hieronder een overzicht van de meest kenmerkende aspecten van kickboksen.

 

Kenmerken Kickboksen
Focus op standup; dus eigenlijk alleen maar stoten, trappen en knieën
Full contact; knock-out is één van de winstcriteria bij wedstrijd
Competitiesport en geen aandacht voor meditatieve aspecten
Geen training met wapens

 

Kickboksen is in Nederland vooral populair onder jongeren met een niet-westerse etnische achtergrond (bron 1). De schatting is dat er in Nederland tweehonderdduizend kickbokser zijn bij zo ongeveer vier- a vijfhonderd sportscholen (bron 2). Naast een manier van zelfverdediging en mogelijkheid om zelfverzekerder te worden, is kickboksen een goede manier om de conditie te verbeteren. Kickboksen doet namelijk aanspraak op zowel de aerobe- als anaerobe conditie (bron 3). Kickboksen heeft een slecht imago. De waarheid hieromtrent is genuanceerd. Er zijn aanwijzingen dat kickboksen in een positieve trainingsomgeving juist sterkere positieve psychosociale effecten heeft dan andere sporten (klik hier voor meer info!).

 

Hoe ziet een kickbokstraining eruit?

Het komt nogal eens voor dat bij een kickboksclub een splitsing wordt gemaakt in lessen. Dus bijvoorbeeld een techniek les, bokszak les, etc. Maar als je gaat kickboksen zou je tijdens een serie kickbokslessen toch een aantal elementen terug moeten zien komen. Allereerst is er natuurlijk altijd een warming-up. Schaduwboksen wordt nogal eens gebruikt als methode voor warming-up. In een kickboksles wordt ook techniek getraind, zoals hoe je een low kick maakt. Techniek training wordt los in de lucht gedaan, maar ook wel op een partner geoefend. Verder worden vaak ook combinaties getraind. Een combinatie is niets anders dan een serie vaste technieken achter elkaar; bijvoorbeeld eerst een jab, dan een uppercut, afgerond door een low kick. Combinaties worden los in de lucht getraind, maar het kan ook op een partner. Een ander onderdeel betreft training op de pads en bokszak. Het mooie van pads en bokszak is dat er ongegeneerd hard gestoten en getrapt kan worden, omdat er geen rekening hoeft gehouden te worden met de trainingspartner. Uiteraard wordt er bij kickboksen ook gespard. Omdat kickboksen een full contact sport is, kan het er bij sparren best stevig aan toe gaan. Maar ongeremd knokken is er bij een goede sportschool niet bij. Hieronder een filmpje, waarmee je een indruk kan krijgen van een kickboksles.

 

Kickbokscompetitie

Kickboksen is bij uitstek een wedstrijdsport. De wedstrijd wordt gehouden in een boksring en bestaat uit een aantal rondes met rust ertussen. Het aantal rondes, de duur van de rondes en de duur van de rust varieert, afhankelijk van bond en klasse van de vechter. Nieuwelingen vechten bijvoorbeeld vaak drie rondes van 1,5 minuut met tussendoor 1 minuut rust. Een kickbokser kan in vijf wedstrijdklassen uitkomen, te weten: Jeugdklasse, Nieuwelingenklasse, C-klasse, B-klasse en A-klasse (bron 4). Om een gelijk speelveld te hebben zijn er gewichtsklassen en vechten mannen meestal niet tegen vrouwen. Een wedstrijd kan op verschillende manieren gewonnen worden, waaronder op: punten, knock-out, technisch knock-out en medische interventie. Tijdens de wedstrijd bevindt zich in de ring een scheidsrechter die de wedstrijd leidt en desnoods ingrijpt. De jury (3 of 5 personen) zit aan de zijkant van de ring, bepaalt uiteindelijk wie de wedstrijd gewonnen heeft. Per bond, wedstrijdvorm of wedstrijdklasse verschilt het welke kleding en beschermingsmiddelen gedragen mogen worden tijdens een wedstrijd. De minimale vorm is korte broek, mondbescherming, kruisbescherming en bokshandschoenen. Vrouwen dragen dan nog borstbescherming en een top of T-shirt. Vaseline op het gezicht smeren is toegestaan (bron 5 en 6).
Hieronder een filmpje waarmee je een indruk krijgt van een kickbokswedstrijd.

 

Welk materiaal en hoe behandel je het?

Als je aan kickboksen begint kun je in het begin vaak nog wel wat materiaal lenen, maar op termijn zal je toch kickboksspullen moeten aanschaffen.  De kickboksspullen die je écht nodig hebt, zijn bokshandschoenen, scheenbeschermers, bitje, tok, korte broek en T-shirt. Dames hebben ook nog een borstbeschermer nodig. De kickboksspullen die te overwegen zijn, zijn: bandage of binnenhandschoenen en zakhandschoenen.
Waaraan moeten je kickboksspullen voldoen? Voor bokshandschoenen geldt dat je echte bokshandschoenen moet hebben en dat de grootte (aantal OZ) moet passen bij je lichaamsgewicht. Kies voor voorgevormde scheenbeschermers en ga ergens passen; pasvorm is erg belangrijk bij scheenbeschermers. Draag altijd een bitje, want met een kleine investering kun je al veel schade aan je gebit voorkomen. Een tok beschermt het kruis en het meest gebruiksvriendelijk zijn de varianten die je met een elastiek aan doet. Bij borstbescherming is het heel belangrijk dat de schelpen goed aansluiten op de borsten. Een korte broek en T-shirt kunnen prima een oud exemplaar uit de kast zijn. Meer weten over benodigde kickboksspullen, lees dan het volgende artikel.
Korte broek, T-shirt, tok, borstbeschermer en bandage kunnen in de wasmachine gewassen worden. Dat geldt niet voor bokshandschoenen en scheenbeschermers. Die hang of leg je na elke training op een droge plek, zodat ze kunnen drogen. Toch kan niet voorkomen worden dat bokshandschoenen zullen gaan stinken. Een nacht in de vriezer helpt daar tegen. Voor een bitje geldt dat je die na training even onder de koude kraan schoonspoelt. Gebruik daarbij geen schoonmaakmiddelen, maar met tandpasta poetsen kan wel.

 

Historie kickboksen

Al in de 16e eeuw werd er al aan een vorm van kickboksen gedaan in Indochina. In de loop van de tijd ontwikkelde zich in verschillende werelddelen ook verschillende kickboksstijlen, zoals het Franse savate, Chinees kickboksen en Amerikaans kickboksen (bron 3). Europees kickboksen is in 1975 in Nederland geïntroduceerd door Jan Plas, Peter van de Hemel en Jan van Looijen. Na een stage in Tokio ontwikkelden zij vanuit karate, muay thai en boksen een nieuwe vechtstijl die ze kickboksen noemden. In 1976 werd het eerste Nederlandse kampioenschap kickboksen gehouden (bron 5).
Voor mensen die een effectieve conditietraining willen hebben maar niet aan vechtsport willen doen wordt sinds een aantal jaren kickboksen aangeboden, waarbij niet aan sparren gedaan worden. Onder noemers als ‘lady kick’, ‘kick&fun’ of ‘zaktraining’ werken deelnemers bij een fitnesscentrum aan hun conditie.

 

Meer informatie over kickboksen?

Wil je meer weten over kickboksen? Er is op internet veel informatie te vinden. Hieronder een paar links om je alvast op weg te helpen.

Website van Wat voor informatie?
FightstarTV Video’s met kickbokswedstrijden
Glory worldseries Agenda, interviews, nieuws, uitslagen en wedstrijdvideo’s
Kickboxingplanet Agenda, documentaires, interviews, nieuws en uitslagen
Mixfight Agenda, interviews, nieuws, uitslagen en forum

  

Bronnen

Bron 1: Elling, A. & Wisse, E. (2010). Beloften van vechtsport. Nieuwegein: Arko Sports Media. Te vinden op: http://www.vechtsportenmaatschappij.nl/media/16516/beloften%20van%20vechtsport.pdf
Bron 2: Lawant, A. (2013). Knokkend uit eigen schaduw; kickboksen in Nederland. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam. Te vinden op: http://kennisbank.hva.nl/document/514450
Bron 3: Kordi, R., et al (2009). Combat sports medicine. London: Springer-Verlag.
Bron 4: Wikipedia
Bron 5: NOVER
Bron 6: WFCA