Krav Maga

Krav Maga

  

Soort vechtsport

Krav Maga is géén vechtsport maar een zelfverdedigingssysteem, zeggen de beoefenaars ervan. In strikte zin klopt dat; er zijn geen Krav Maga wedstrijden waardoor er geen sportelement is. Maar dat neemt niet weg dat jij Krav Mag best als jouw vorm van sport mag zien. Krav Maga is een synthese van Westers boksen en verschillende grappling stijlen (werpen, klemmen, grondgevecht, etc.).
Er zijn veel verschillende vechtsporten en ze kunnen op basis van diverse aspecten gecategoriseerd worden. Wil je meer over categorisering van vechtsport weten, lees dan het blogartikel Welke vechtsport?  Hieronder een overzicht van de meest kenmerkende aspecten van Krav Maga.

Kenmerken Krav Maga
Zelfverdediging en geen vechtsport: geen wedstrijden
Combinatie standup en grappling: stoten, trappen, werpen en grondgevecht
Inclusief wapen en alledaags voorwerp
Wel mentale kant van gevecht, maar niet gericht op innerlijke rust

 

De essentie van Krav Maga is het gebruik maken van praktische natuurlijke technieken die makkelijk te leren zijn. Het is ontwikkeld op basis van drie criteria: 1) effectiviteit in de praktijk, 2) simpel te leren, en 3) snel te leren (bron 1). Krav Maga is dus een geschikte methode voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden om in relatief korte tijd te leren omgaan met (levens-)bedreigende situaties (bron 2). Zoals iedere realistische vorm van zelfverdediging is Krav Maga niet aan regels gebonden, buiten de regels van de wet. In Krav Maga traint men het aanvallen van kwetsbare lichaamsdelen, zoals ogen, kaak, keel, lever, nieren, kruis, vingers, knie en schenen (bron 4).

  

Hoe ziet een Krav Maga training eruit?

Krav Maga wars is van tradities en vaste gewoontes en daarom is het lastig aan te geven hoe een gemiddelde training er uit ziet. Een Krav Maga training is in ieder geval wel opgebouwd uit: warming-up, combatives training, zelfverdedigingstraining en drills. Bij de warming-up worden lichaam en geest klaar gemaakt om gevechtstraining te doen. Bij combatives worden technieken uit andere vechtsporten getraind, zoals stoten, trappen, vallen en rollen. In de zelfverdedigingstraining leert men technieken naar aanleiding van nagebootste en bedreigende praktijksituaties. Zelfverdedigingstechnieken worden geleerd vanuit een neutrale of een nadelige uitgangspositie. Drillen is het herhalen van technieken om ze in te slijpen (bron 4). Kata’s, zoals bij de traditionele Japanse vechtsporten, kom je bij Krav Maga niet tegen.

In een goed Krav Maga les ligt de nadruk op replicatie van praktijk situaties (bron 4). Als het goed is wordt er ook regelmatig getraind in een onbekende omgeving (dus niet altijd in dezelfde dojo), in vervelende situaties (vermoeid, gestresst, etc.) en met verschillende trainingspartners (verschillen in lichaamsbouw zijn belangrijk om te trainen)(bron 4). Ook besteedt een goede les aandacht aan de mentale kant van vechten, waarbij het het herkennen van gevaar vooraf belangrijk is, maar ook om te reageren op een onverwachte aanval (bron 1).

Het resultaat van een aantal Krav Maga lessen zal zijn dat jij je meer bewust bent van bedreigende situaties, van je eigen lichaamstaal en van je eigen stemgebruik. Verder zijn je fysieke skills verbeterd, heb je geleerd eigen grenzen te verleggen, maar weet je gelijkertijd je eigen grens aan anderen aan te geven (bron 4).

Voor een impressie van een Krav Maga les, zie onderstaand filmpje

 

  

Welk materiaal heb je nodig?

Voor Krav Maga heb je in eerste instantie niet veel spullen nodig. Veelal volstaat een trainingsbroek, kort of lang, en een T-shirt. Train je fanatieker dan is het aan te bevelen om een mondbitje, tok (voor heren) of borstbeschermer (voor vrouwen) aan te schaffen. Het verschilt per sportschool of er ook materialen, zoals bokshandschoenen, scheenbeschermers, etc. beschikbaar zijn of dat je die ook nog eens moet aanschaffen. Je hoeft geen budoband te hebben zoals bij veel andere vechtsporten. Krav Maga kent wel een systeem van gradaties, maar daarvoor worden levelpatches gebruikt en geen gekleurde banden zoals bij veel budosporten(bron 3).

  

Historie Krav Maga

De oprichter van Krav Maga is de Jood Imi Lichtenfeld. Hij groeide op in Oost-Europa en deed in zijn jeugd aan diverse sporten en vechtsporten, zoals turnen, boksen en worstelen. In de Nazi-periode raakte Lichtenfeld veel betrokken bij vechtpartijen en kwam hij er ook achter dat straatvechten compleet anders was dan een vechtsport. Veel technieken uit de vechtsport werkten niet naar behoren op straat en ook kreeg hij te maken met messen, stenen en andersoortige wapens. Gelukkig was Lichtenfeld wel in staat om zijn vechtsportervaring om te zetten naar real-life zelfverdediging. In 1942 verhuisde Lichtenfeld naar Palestina (later Israël). Daar werd hij zelfverdedigingsinstructeur voor het leger en de politie. Omdat in de begintijd van Palestina, wapens ontbraken, was ervaring in het man tot man gevecht essentieel. Lichtenfeld bleef jarenlang ervaring uit de praktijk verwerken in verbeterde Krav Maga technieken. Vanaf 1960 paste Lichtenfeld het Krav Maga ook nog eens aan naar toepassing voor burgers. In 1978 werd de International Krav Maga Federation opgericht. Krav Maga is tegenwoordig in veel landen zeer populair (bron 1).

 

Meer informatie?

Er is veel informatie beschikbaar over Krav Maga. In onderstaand overzicht helpen we je op weg met een paar webadressen.

 

Website van Informatie over
International Krav Maga Federation Informatie over internationale events, mogelijkheid om training in Israel te boeken en online training.
Krav Maga kleding Voor aanschaf van kleding, bescherming, oefenwapens en lifestyle

 

Krav Maga is ook onderdeel geweest van het populaire TV-programma FightQuest van Discovery Channel. De betreffende aflevering kun je hieronder nakijken.

 

 

Ben je enthousiast geworden over Krav Maga? Informatie over sportscholen kan je vinden op de websites van KMG  en IKMF Nederland.

 

Bronnen

Bron 1: Green, T.A. et al (2001). Martial arts of the world: an encyclopedia, volume 1: A-Q. Santa Barbara: ABC-CLIO, Inc.
Bron 2: Wikipedia
Bron 3: KMG
Bron 4: Levine, D. et al (2011). Krav Maga for woman: your ultimate program for self defense. Berkeley: Ulysses Press