bokstechnieken

Vier bokstechnieken

Door Pieter Vogelaar

Dit artikel legt vier bokstechnieken uit: jab, rechtse directe, opstoot en hoek. Dit zijn de meest toegepaste bokstechnieken in vechtsporten als boksen, kickboksen, MMA, muay thai en savate. Doe je al langer aan vechtsport lees dan niet verder. Alleen de basale vorm van deze vier bokstechnieken en enkele veiligheidsaspecten komen aan de orde. Ben je daarentegen net begonnen met een vechtsport en heb je een bokszak voor thuis aangeschaft; lees dan vooral wel verder.

 

Vuist, pols, stand en kin

Twee veiligheidsaspecten zijn belangrijk bij het maken van bokstechnieken. Allereerst, stoten doe je met een vuist. Een vuist op de juiste manier maken is belangrijk, ook als je bokshandschoenen aan hebt. Zorg er dan ook altijd voor dat de duim niet bij de vingers ingesloten is! Mocht je niet weten hoe je een vuist te maken, bekijk dan onderstaand filmpje.

boksttechnieken: pols, krom en recht

Een tweede punt van belang; houdt bij stoten altijd de pols recht!!! Stoten met een kromme pols kan ernstige kneuzingen opleveren. Een foto van een kromme pols (bovenste vuist) en rechte pols (onderste vuist) zie je in de foto hiernaast.

Bij boksen, kickboksen of welke andere staande vechtsport staat de beoefenaar met één kant voor en de andere kant achter; d.w.z. of het linker been of het rechterbeen staat voor. Vandaar dat er een voorste vuist en  een voorste schouder is en natuurlijk ook een achterste vuist en achterste schouder.
Stoten worden vanuit de kin gemaakt en dat is om je eigen gezicht te beschermen tegen een stoot van de tegenstander. Verder trek je een zelf gemaakte stoot weer zo snel mogelijk en via de kortst mogelijke route terug naar de kin. Voor het maken van juiste bokstechnieken zijn er nog veel meer aandachtspunten, zoals indraaien van heupen, in- en uitstappen, etc.. Deze aandachtspunten komen in dit bericht niet aan de orde.

 

Bokstechniek 1 Jab

De jab is een rechte stoot gemaakt met de voorste vuist. Dat houdt in dat de voorste vuist vanuit de kin rechtstreeks (de kortst mogelijke afstand) naar het doel (tegenstander of bokszak) gaat.
De jab is de meest gebruikte stoot bij vechtsporten als boksen en kickboksen. Kijk naar onderstaand filmpje om te zien wat een jab is.

 

Bokstechniek 2 Rechtse directe

Een rechtse directe is een rechte stoot met de achterste vuist. Dat houdt in dat de achterste vuist vanuit de kin rechtstreeks (de kortst mogelijke afstand) naar het doel (tegenstander of bokszak) gaat.
De naam rechtse directe is wat verwarrend omdat het impliceert dat het een stoot met rechts is. Dat is dus niet persee het geval; het gaat om een stoot gemaakt met de achterste vuist. Wel is het zo dat de meeste mensen links voorstaan, waardoor een stoot met de achterste vuist ook een stoot vanuit rechts is. Een rechtse directe wordt ook wel een cross genoemd. Kijk naar onderstaand filmpje om te zien wat een rechtse directe is.

 

Bokstechniek 3 Opstoot

De opstoot is een verticaal opstijgende stoot met de voorste- of achterste vuist. Dat houdt in dat de vuist vanuit de kin, in U-vorm, eerst omlaag en dan weer omhoog naar het doel (tegenstander of bokszak) gaat.
De opstoot wordt ook wel uppercut genoemd. Kijk naar onderstaand filmpje om te zien wat een opstoot is.

 

Bokstechniek 4 Hoek

Een hoek is een ronde horizontale stoot met de voorste- of achterste vuist. Dat houdt in dat de vuist vanuit de kin via een ronde beweging naar het doel (tegenstander of bokszak) gaat. Op het moment van treffen zijn boven en onderarm in een rechte hoek met elkaar gepositioneerd, vandaar de naam hoek.
Kijk naar onderstaand filmpje om te zien wat een hoek is.

 

Samenvatting bokstechnieken

Om blessures te voorkomen, is op de juiste manier een vuist maken en de polsen recht houden erg belangrijk bij het maken van bokstechnieken. Sta bij het maken van bokstechnieken altijd met één been voor en één been achter. Een stoot vertrekt vanaf de kin en keert na treffen weer zo snel mogelijk en via de kortste route terug naar de kin.

Stoot Beweging
Jab Voorste vuist vanuit kin kortste weg naar doel
Rechtse directe Achterste vuist vanuit kin kortste weg naar doel
Opstoot Vanuit kin verticaal opstijgend (U-vorm) naar doel
Hoek Vanuit kin rond en horizontaal naar doel

 

Bronnen

http://en.wikipedia.org/wiki/Boxing#Punches
https://en.wikipedia.org/wiki/Jab