Welke vechtsport

Welke vechtsport?

Door Pieter VogelaarJe wilt op vechtsport, maar weet (nog) niet welke vechtsport? Of je zoekt een vechtsport voor je zoon of dochter? De keuze is reuze. Wereldwijd is er een ongekende variatie aan verschillende vechtsporten (bron 1). Het is daarom onmogelijk alle vechtsporten wereldwijd en in Nederland hier te benoemen. De verschillende vechtsporten verschillen en overlappen elkaar op diverse aspecten en dat maakt het dan ook nog eens lastig om ze overzichtelijk te categoriseren (bron 1). Toch gaan we je helpen met je keuze door een aantal vechtsporten die in Nederland beoefend worden, te categoriseren per aspect.

 

Welke vechtsport? Een overzicht

Onderstaande 17 vechtsporten zijn gekozen op basis van hoeveel ze beoefend worden in Nederland en of ze een bepaald aspect van vechtsport vertegenwoordigen. De scheiding is gemaakt op basis van aspecten waarin het meeste herkend wordt, maar deze scheiding is niet heel strikt te maken. Bijvoorbeeld, met BJJ kun je ook innerlijke rust vinden. Maar toch staat BJJ niet bij aspect innerlijke rust, omdat bij aspect innerlijke rust sporten staan die zich daar specifiek op richten zoals Tai-chi.

Aspect

Sport

Innerlijke rust Aikido, Tai-chi
Zelfverdediging Krav maga, Zelfverdediging
Met wapen Kendo, Schermen
Oosterse vechtsport Aikido, Jiu-jitsu, Judo, Karate, Kendo, Pencak silat, Taekwondo, Tai-chi, Wushu/Kungfu
Niet-Oosterse vechtsport BJJ, Boksen, Kickboksen, Krav maga, MMA, Schermen, Worstelen
Competitie full contact Boksen, Karate, Kickboksen, MMA, Worstelen
Competitie semi contact BJJ, Jiu-jitsu, Judo, Kendo, Karate, Pencak silat, Schermen, Taekwondo, Wushu/Kungfu
Stand-up Boksen, Kickboksen, Karate, Taekwondo
Werpen/grapplen Aikido, BJJ, Judo, Worstelen
Combi stand-up en werpen/grapplen  Jiu-jitsu, Krav maga, MMA, Pencak silat, Wushu/Kungfu, Zelfverdediging

 

Toelichting op overzicht

Hieronder een korte toelichting op bovenstaand overzicht. Daarnaast kun je per sport doorklikken voor meer informatie.

Innerlijke rust

Je kan op vechtsport gaan om aan innerlijke rust en persoonlijke balans te werken. Met name Tai-chi, maar ook Aikido, is daarvoor geschikt. Het competitie element speelt bij deze vechtsporten nauwelijks een rol.

Zelfverdediging

Je kan op vechtsport gaan, omdat je jezelf wilt leren verdedigen op straat. Krav maga en Zelfverdediging zijn vechtsporten die zich richten op zelfverdediging. Wedstrijden op het gebied van zelfverdediging zijn er meestal niet. Zoek je een vechtsport met een competitie element dan moet je niet op Krav maga of Zelfverdediging gaan.

Wapen

Wil je leren om met hulpmiddelen te verdedigen of te vechten? Bij Kendo train je met een (houten) zwaard en bij Schermen met een floret, degen of sabel. Bij andere vechtsporten, zoals Aikido, Jiu-jitsu, Krav maga, Pencak silat Wushu/Kungfu en Zelfverdediging wordt ook wel met wapens getraind. Echter de nadruk ligt bij deze vechtsporten niet alleen op trainen met een wapen.

Oosterse vechtsport

Bij Oosterse (Aziatische) budosporten nemen tradities vaak (maar niet altijd) nog een belangrijke rol in. Van oorsprong is competitie niet zo belangrijk, maar een aantal Oosterse budosporten hebben zich Westers aangepast en ook een competitie element toegevoegd. Veel beoefende Oosterse budosporten in Nederland zijn: AikidoJiu-jitsu, Judo, Karate, Kendo, Pencak silat, Taekwondo, Tai-chi of Wushu/Kungfu.

Niet Oosterse vechtsport

Vechtsporten, die niet uit Zuidoost Azië komen zijn meestal minder georiënteerd op tradities. Ook hebben ze (op Krav maga na) vanoudsher meer een competie-element in zich.  Niet Oosterse vechtsporten zijn: BJJ, Boksen, Kickboksen, Krav maga, MMA, Schermen, Worstelen.

Competitie: full- contact of semi-contact?

Vechtsportwedstrijden kunnen full contact of semi-contact gehouden worden. Full contact zijn: Boksen, Karate (full contact stijl)Kickboksen, MMA en Worstelen. Semi-contact zijn: BJJ, Jiu-jitsu, Judo, KendoKarate (semi contact stijl), Pencak silat, SchermenTaekwondo en Wushu/Kungfu. De grens full-contact en semi-contact is niet altijd even sterk. Van BJJ en Judo zou je ook kunnen zeggen dat de competies wel full-contact zijn. Er wordt niet gestoten en getrapt, maar het sjorren, werpen, etc. gaat wel degelijk voluit.

Standup of werpen/grapplen?

Je kan een uitgesproken voorkeur hebben voor het staande gevecht (standup) met alleen stoten, trappen, kniën, etc. Oriënteer je dan op BoksenKickboksen, Karate en Taekwondo. Wil je juist alleen werpen, gooien worstelen en klemmen, kies dan voor Aikido, BJJ, Judo, Worstelen. Er zijn ook sporten die de scheiding niet zo strikt hebben en waar standup en werpen/grapplen beiden in één sport gecombineerd worden. Kies dan voor: Jiu-jitsu, Krav maga, MMA, Pencak silat, Wushu/Kungfu of Zelfverdediging.

Verder oriënteren? Lees dan over verschillende vechtsporten op: http://vechtsport.startpagina.nl/

 

Bronnen

Bron 1: Green, T.A. (2001). Martial arts of the world: an encyclopedia, volume a-q. Santa Barbara: ABC-CLIO Inc.

  

Doe de test

Hieronder een test, waarmee je kunt bepalen welke vechtsport voor jou geschikt is. Neem de uitslag niet te serieus, maar vooral met een knipoog.